« Ekim 2017 »

« Ekim 2017 »

TEOG SINAVI BİLGİLENDİRME

1-Sınav sisteminde yapılan yenilikler nelerdir?

Sınav  sistemi, öğrencilerin okullarında girmekte oldukları yazılılardan bir tanesinin daha denetimli bir şekilde ortak yapılmasından ibarettir. Öğrenci başarısının anlık performansa dayalı olarak değil geniş bir zaman dilimine yayılarak belirlenmesini sağlayan bu uygulama,

• Telafi imkânının sağlanması,

• Ortak sınavların iki okul gününde yapılması,

• Ortak sınavların, sınav gününe kadar işlenen konuları kapsayacak olması,

• Ortak sınavların süresinin bir yazılı süresi kadar olması,

• Yanlış cevapların doğru cevapları etkilememesi,

• Ortak sınavların ilerleyen zamanlarda açık uçlu soruları da içerecek olması,

• Her öğrencinin sınavlara kendi okullarında girebilmesi,

gibi yenilikleri içermektedir.

2-Ortak sınavlar hangi derslerden yapılacak?

Ortak sınavlar “temel dersler” olan Fen ve Teknoloji, Matematik, Türkçe, T.C. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük, Yabancı Dil, Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi derslerinden yapılacaktır.

3-Ortak sınavlar hangi konuları kapsayacak?

Ortak sınavlar, öğrencilerin okullarında hâlihazırda girmiş oldukları yazılılardan bir tanesinin daha denetimli bir şekilde yapılmasıdır. İkinci dönem girecekleri ortak sınavda ise eğitim öğretim yılı başından itibaren işlemiş oldukları konulardan sorumlu olacaklardır.

4-Temel derslerin hangi yazılıları merkezi olarak yapılacak?

Ortak sınavlar, derslerden üç yazılısı olanlardan ikincisi, iki yazılısı olanlardan birincisi olarak yapılacaktır.

5- Ortak sınavların süresi kaç dakika olacak ve sınavlar kaç sorudan oluşacak?

Ortak sınavlarda her ders için çoktan seçmeli 20 soru sorulacak Sınav süresi her ders için 40 dakika olacaktır. İki ders sınavı arasında 30 dakikalık dinlenme araları olacaktır

-Mazeret sınavına kimler girebilecek?

Ortak sınavların yapıldığı günlerde geçerli bir mazereti sebebiyle sınava katılamayan öğrenciler, mazeretini belirten resmi belge veya velisinin izniyle, belirlenen tarihlerde mazeret sınavına girebileceklerdir. Buna rağmen mazeret sınavına da giremeyen öğrenciler sınava girmemiş kabul edilecektir.

7- Mazeret sınavına da raporu dolayısıyla giremeyen öğrencilerin durumu ne olacak?

Mazeret sınavına giremeyen öğrenciler sınava katılmamış olarak değerlendirilecektir.

8-Öğrenciler, yerleştirmeye esas puanlarıyla istedikleri okulu tercih edebilecekler mi?

Ortaöğretime geçiş sisteminde alınan puanlar ülke genelindeki okullara yerleştirmede kullanılacak, yerleştirme işlemi puan sıralamasına göre yapılacaktır. Örneğin; Kocaeli ilinde Ortaokulu bitiren ve ortak sınava giren bir öğrenci il sıralamasına göre değil ortaöğretime yerleştirmeye esas puanına göre tercih yaparak İzmir ilinde bulunan bir Fen Lisesine yerleşebilecektir.

9- Puan eşitliği halinde yerleştirme nasıl yapılacak?

Ortaöğretime yerleştirmeye esas puan virgülden sonraki dört haneye kadar hesaplandığı için eşitlik olma ihtimali çok düşüktür. Buna rağmen puanların eşit olması durumunda aşağıdaki öncelik sıralamasına göre yerleştirme yapılacaktır;

·         Ortak sınav puanı yüksekliği

·         Sırasıyla 8, 7 ve 6. sınıflardaki yılsonu başarı puanı yüksekliği,

·         Tercih önceliği,

·         Özürsüz devamsız gün sayısının azlığı.

DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR

Ortak sınavlarda her ders için çoktan seçmeli 20 soru sorulacak, değerlendirmede yanlış cevap sayısı doğru cevap sayısını etkilemeyecektir.

Ortak sınavlarda A-B-C-D kitapçığı olmak üzere dört çeşit kitapçık verilecektir. Sınav süresi her ders için 40 dakika olacaktır.

Her soru eşit ağırlığa sahip olacaktır. ( İptal olan soru olmazsa her soru 5 puan )

Her bir ders için yapılacak sınav başladıktan sonra ilk 15 dakika içerisinde gelen öğrenciler sınava alınacaktır. Geç gelen öğrencilere ek süre verilmeyecektir.

Sınav yapılacak okullarda sınav günleri ders yapılmayacaktır. (8. Sınıf haricindeki öğrenciler okula gelmeyecektir.)

Öğrenciler, sınav salonlarına yanlarında kullanımı saat fonksiyonu dışında özellikleri bulunan saat haricinde, sözlük, hesap cetveli, hesap makinesi, çağrı cihazı, cep telefonu, telsiz, radyo gibi iletişim araçları ile her türlü bilgisayar özelliği bulunan cihazlar bulunmaksızın sınava alınacaktır. Bunları bulundurduğu tespit edilen öğrencinin sınavı, sınav kurallarının ihlali gerekçesiyle tutanakla geçersiz sayılacaktır.

Sınavlardan sonra cevap kâğıtlarının değerlendirmesi yapılırken aynı sınıfta sınavlara giren ve aynı tür soru kitapçığını kullanan öğrenciler arasında bilgisayar sistemi aracılığıyla ikili/toplu kopya taraması yapılır. İkili/toplu kopya taraması sonucunda kopya çektiği tespit edilen öğrencilerin ilgili testleri iptal edilir. Bu nedenle sınav esnasında öğrencilerin cevap kâğıtlarını hiçbir öğrencinin göremeyeceği şekilde önlerinde bulundurmaları ve kesinlikle herhangi bir yöntemle kopya çekme teşebbüsünde bulunmamaları gerekmektedir.

Sınavlara girmeme mazereti olarak sadece o güne ait doktor raporu geçerli kabul edilecektir. Bu durumda raporun aynı gün okul idaresine iletilmesi gerekmektedir. Çok acil ve önemli bir hastalık dışında sınavlara katılmamazlık yapılmamalıdır.

Yerleştirme puanları hesaplanırken eşitlik durumunda az devamsızlığı olan öğrenci öne geçeceğinden öğrencilerin devamsızlık yapmamaları önemlidir.